Wiedza z medycyny estetycznej i medycyny sportowej. Najlepszy Portal - Warszawa!

ZAKAŻENIA PRZEWODU POKARMOWEGO U CHORYCH CHIRURGICZNYCH

W przeszłości uważano, że w etiologii zakażeń chirurgicznych dominują bakterie, dostające się do ustroju przez rany lub otwarte w czasie zabiegu jamy ciała, zwykle nie mające kontaktu ze światem zewnętrznym. Wśród innych przyczyn wymieniano przedziurawienie przewodu pokarmowego, powodujące zapalenie otrzewnej lub śródpiersia, oraz powikłania, jak zakażenie dostępu żylnego czy cewnika założonego do dróg moczowych lub żółciowych, a także zapalenie płuc, wtórne do zaburzeń wentylacji lub odkrztuszania.

W ostatnich latach zwrócono uwagę na florę bakteryjną pierwotnie nie uszkodzonego przewodu pokarmowego jako potencjalnego źródła ciężkich zakażeń ogólnoustrojowych, zwłaszcza u ciężko chorych, o zmniejszonej odporności i często odżywianych pozajelitowo.

Zakażenia powodowane przez pochodzące z przewodu pokarmowego bakterie Gram-ujemne występują w warunkach szpitalnych, są groźne i prawdopodobnie znacznie częstsze niż rozpoznawane. Ich częstość wzrasta z czasem leczenia. Najczęściej przyczyną zakażenia są potencjalnie patogenne drobnoustroje, przede wszystkim z rodziny Enterobacteriaceae, rodzaju Pseudomonas i Staphylococcus aureus oraz grzyby, zarówno pierwotnie bytujące u chorego, jak i dostające się w sprzyjających warunkach z zewnątrz. Zakażenia powodowane przez bakterie dostające się z zewnątrz, chociaż pierwotnie egzogenne, nazywa się wtórnie endogennymi, gdyż do ich powstania konieczne jest namnożenie się bakterii w jamie ustnej lub jelicie. Zakażenia te mogą powodować ciężki stan septyczny z niewydolnością wielonarządową i prowadzić do zgonu chorego.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.